2014. április 28., hétfő

Hogyan ápoljuk helyesen a lovunkat?

Kint a szabadban a lovak szívesen meghempergőznek a homokban, nedves fűben, és a fákhoz is hozzádörgölőznek. Így szabadítják meg testüket a piszoktól és a férgektől, rovaroktól. Ha a lovat istállóban tartják, lehetőleg minden nap ápolni kell. A legtöbb ló nagyon szereti, ha a szőrét tisztogatják. Hiszen az ápolás nemcsak a piszoktól szabadítja meg őket, hanem úgy hat rájuk, akár egy masszázs. Számodra pedig a gondozás kiváló lehetőség arra, hogy jobban megismerhesd négylábú társad, és barátságot köss vele. ;)


Minden lónak saját tisztasági ládája van, hogy a betegségek ne terjedjenek át egyikről a másikra! :)



A ló fejét kicsi puha kefével tisztítsuk óvatosan. A szemét és az orrlyukát nedves szivaccsal töröljük le. A lába tisztításához gyökérkefét használjunk!!


A sörényt ritka fogú fésűvel fésüljük ki!!

Lovaglás előtt és után a patáit gondosan ki kell kaparni. A közepén lévő puha szarunyírt csak a kefe végével tisztítsuk!!

Gumi vagy műanyag vakaróval eltávolítjuk a lóról a nagyobb piszkot és port. Mindig a szőrszálak irányában, tehát elölről hátrafelé keféljük. Ezután a ló szőrét a kartácsnak nevezett kefével simára keféljük, szintén a szőrszálak irányával megegyező módon. A kartácsot minden húzás után letöröljük egy fém vakarón.

A ló farkát nem szabad fésülni, mert túl sok szál kihullhat belőle. Ehelyett az egyes tincsek szálait szétválasztjuk és így távolítjuk el belőle a piszkot.

Ha a lovak lovaglás után nagyon izzadnak, nedves szivaccsal törlik át őket. A lábaikat, de nagy melegben az egész testüket is óvatosan le lehet locsolni!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése