2013. november 10., vasárnap

A 7 leggyakoribb hiba, amit a lovak etetésekor elkövetünk

1. Kevesebb figyelem jut a széna minőségére mint az árára

Ideális esetben egy átlagos ló takarmányadagját elsősorban a magas rozstartalmú és kis energiatartalmú széna és legelőfű alapozza meg, kis mennyiségű, koncentrált energiatartalmú takarmánnyal, mint pl.: abrak-, vagy lótáp-kiegészítéssel. A széna tehát a legnagyobb mennyiségben etetett takarmányunk. Gyakran azonban hamar átfutunk a szálastakarmány minőségéből adandó különbségeken. A jobb minőségű széna nemcsak több tápanyagot nyújt, hanem gazdaságosabb is. Egyfelől a rossz minőségű széna kevesebb emészthető rostot tartalmaz, így a lovaknak sokat kell megenniük belőle, hogy kinyerjék ugyanazt a minőségű tápanyagértéket, mégis hajlamosak többet meghagyni belőle mivel ez kevésbé ízletes. Ezzel ellentétben a jó minőségű széna ritkán megy veszendőbe: a lovak valószínűleg mind az utolsó szálig és levélig felfalják. A különböző fűfajtákból álló szénák külsőleg valamelyest különböznek, de általában elmondható, hogy a jó alapanyagnak számos megkülönbözető jellemzője van.
    Levesség: A levek egy növény fehérjetartalmának körülbelül 90%-át tartalmazzák, így ideális esetben kevesebb szálat és több levet tartalmazó bálákra van szükségük.
     Szín: A zöld árnyalatai váltakozhatnak, de általában a fűszéna színe világostól a középzöldig terjed, a lucerna pedig sötétebb zöld. Némi sárgulás természetes, ha a szénát napon szárították, de túl sok sárga szín valószínűleg azt jelenti hogy a fű túlérett volt, amikor lekaszálták, és kevesebb emészthető rostot tartalmaz. A fakó barnás, szürkés szín sz elázott, kilúgozott széna jellemzője, melynek tápértéke jelentősen kisebb, mint zöld száradt társaié.
     Aroma: A jó szénának friss enyhén csípős édeskés szénaillata van. A csípős, fanyar vagy dohos szag penészt vagy más minőségbeli hibát jelenthet.
     Szerkezet: Ha összenyomunk egy marék jó minőségű szénát, akkor lágynak és hajlékonynak érezzük, míg a rosszabb minőségű szénáknak durva a száruk, ami megszúrja a kezünket.
     Súly: A jó minőségű bálák könnyűek és rugalmasak, ha egyet leejtünk az egyik végére, akkor vissza kell pattannia.
    Tisztaság: A jó szénákban kevés a gyom, és nincs bennük idegen anyag, mint például ágak, drót, műanyag palack, elhullott rovarok vagy állatok stb. Intő jel, ha kihúzunk egy marék szénát a bálából, és az jelentős porfelhőt kibocsájtva marad a kezünkben. Ez döntően betakarítási hibákkal magyarázható, túl nagy melegben  kerül sor a bálázásra, rendsorolásra, amely összetörte a szénát, illetve föld került a bálába. Mindegyik lehetőség rontja a szénaminőséget, emellett egyéb betegségek(kehesség, kólika stb.) melegágya lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése